Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Ανακοίνωση της Ταξικής Ενότητας Φαρμάκου και Ιατροτεχνολογικών επαγγελμάτων

Παρά τα μεγάλα λόγια για το τέλος της λιτότητας οι εργαζόμενοι συνεχίζουν και μετά τις εκλογές να  αντιμετωπίζουν την κατάργηση στην πράξη της συλλογικής σύμβασης (που η εργοδοτική ένωση του ΣΦΕΕ αρνείται να υπογράψει), νέο κύμα απολύσεων που συνεχίστηκε ακόμα και μετεκλογικά, την επερχόμενη κατάρρευση και λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, ένταση του αυταρχισμού στους χώρους εργασίας (με τον φόβο της απόλυσης και της ανεργίας).

Και όλα αυτά σε συνθήκες κυριαρχίας του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού που τον ζήσαμε καλά στο φάρμακο και στην ΠΟΙΕ όλα αυτά τα χρόνια. Η συνεχιζόμενη υπονόμευση και αδιαφορία της διοίκησης του σωματείου για τις μαζικές διαδικασίες και τις συνελέυσεις του συλλόγου, η  απροκάλυπτη εργοδοτική πρακτική μελών της διοίκησης της Ομοσπονδίας που - απο την ταξική θέση του ... προϊστάμενου - έφτασαν να απολύουν κατ' εντολή της εργοδοσίας μέλη του σωματείου και η νέα "αριστερή" διοίκηση να σωπαίνει, η  ιδιωτικοποίηση του ταμείου και την διάθεση - με νόμο - των αποθεματικών και των εισφορών των εργαζομένων για τζογάρισμα έδειξαν ότι η ρήξη με αυτό το μοντέλο συνδικαλισμού που κυριάρχησε σε τμήματα του κλάδου είναι μονόδρομος.

Σε αυτές τις συνθήκες, η παρέμβαση και παρουσία της Ταξικής Ενότητας Φαρμάκου/Ιατροτεχνολογικών & συναφών κλάδων, που ιδρύθηκε πρίν απο ενάμιση χρόνο,   κινήθηκε σε μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που κυριαρχούσε μέχρι τώρα στο σωματείο. Μια κατεύθυνση που έδινε βάρος στον εργατικό-ταξικό χαρακτήρα της παρέμβασης στον κλάδο, κόντρα στις συντεχνιακές λογικές της διάσπασης που περιόριζαν την παρέμβαση στην μία η την άλλη ειδικότητα. Μια κατεύθυνση που υλοποίησε στην πράξη την αντίληψη για την ταξική ενότητα όλων των εργαζομένων στο φάρμακο,τα ιατροτεχνολογικά και συναφείς κλάδους , παρεμβαίνοντας και στα εργατικά ζητήματα και στις εκλογές  με εργαζόμενους από διαφορετικές ειδικότητες, ανεξάρτητα από εργοδοτικούς μηχανισμούς. Η παρέμβαση της Ταξικής Ενότητας έδειξε ότι μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος, κόντρα στον εργοδοτικό - εταιρικό συνδικαλισμό και τις πολύχρωμες παραλλαγές του.

Αυτή η προσπάθεια δεν έμεινε στα λόγια αλλά προχώρησε στην πράξη. Ήδη οι συνάδελφοι της ταξικής ενότητας συμμετέχουν, απο κοινού με άλλους συναδέλφους, στην προσπάθεια συγκρότησης ταξικού σωματείου στον κλάδο των ιατρικών επισκεπτων, γενικότερα στο φάρμακο, των ιατροτεχνολογικών και των συναφών επαγγελμάτων, σωματείου που δεν θα ελέγχεται απο τους εργοδότες και τούς προϊστάμενους και θα δεσμεύεται για την προσπάθεια για την παρουσία και την δράση στούς χώρους δουλειάς. Πολύ σύντομα αυτή η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί και θα απευθύνει κάλεσμα για συμπόρευση και κοινή δράση πρός όλες τις ταξικές δυνάμεις στον κλάδο που διαχωρίζονται έμπρακτα απο τον παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό, αλλά και όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμβάλλουν ωστέ να αλλάξει η κατάσταση, χωρίς καμία απολύτως διάκριση.

Με αυτήν την προσπάθεια συγκρότησης του νέου σωματείου και η ίδια η ταξική ενότητα έχει εκπληρώσει το σκοπό της. Για αυτό και οι συνάδελφοι που την αποτελούν αποφάσισαν το οριστικό σταμάτημα της λειτουργίας της και την μαζική ένταξη όλων στο νέο σωματείο - όπου θα εκφράζονται δημοκρατικά όλες οι απόψεις - για να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις στην νέα προσπάθεια.  Για να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις  στον αγώνα ενάντια στους νέους γύρους απολύσεων στον κλάδο του φαρμάκου/ιατροτεχνολογικών, διαγνωστικών & συναφών κλάδων, τον αυταρχισμό στους χώρους δουλειάς, τις μειώσεις στους μισθούς,για την υπογραφή ΣΣΕ, για την κατάργηση τών αντεργατικών νόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου